Új egyetemes földgázszolgáltatója, a FŐGÁZ üdvözli Önt!
Utolsó módosítás: 0001.01.01

A Tigáz Zrt. egyetemes szolgáltatási engedélyének visszavonásával egyidejűleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a FŐGÁZ-t jelölte ki a Tigáz felhasználóinak ellátására. 


Felhívjuk figyelmét, hogy a 
mérőllás bejelentésére a névre szóló tájékoztató levelünk elején, valamint a számlán is megtalálható diktálási időszakban van lehetőség. Mérőállását megadhatja a www.fogaz.hu/ugyfelszolgalat honlapon vagy a vezetékes hálózatból hívható 06 80 40-55-40, és a mobil hálózatból is hívható 06 1 237-7777 telefonszámon.

Hasznos információk a részszámlás ügyfeleknek

Tudnivalók a TIGÁZ-tól érkezett részszámlás ügyfeleinknek from ENKSZ FŐGÁZ on Vimeo.


A közel 160 éves tapasztalattal rendelkező FŐGÁZ az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt áll. Így a 2016. október 1-jétől Ön már az állami közműszolgáltatás keretein belül veszi igénybe a gázszolgáltatást.

A szolgáltatóváltás kapcsán mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra nem volt és nem lesz szükség. Gondoskodtunk róla, hogy gázellátása zavartalan, folyamatos és biztonságos maradjon.

Az Önt ellátó földgázelosztó társaság nem változott, továbbra is a TIGÁZ-DSO Kft., illetve  a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., az NGS Kft. vagy a MAGÁZ Kft. marad. 

Ne hagyja, hogy a Tigázra vagy a FŐGÁZ-ra hivatkozó személyek megtévesszék, előzetes értesítés nélkül egyik cég sem keresi fel Önt. Az igazolvány vagy megbízólevél megtekintésével ellenőrizze, hogy kit enged be lakásába, ingatlanába! Az Ön lakásánál sem a Tigáz, sem a FŐGÁZ munkatársai, megbízottjai nem kérnek és nem is fogadnak el készpénzt!

 

Mintakalkuláció várható részszámlaérték változásra

Ha valaki havonta 15 ezer forintos részszámlát kapott eddig a Tigáztól, és márciusban volt esedékes az éves leolvasás, amely után elszámoló számlát kapott, akkor április és szeptember között összesen 90 ezer forintot fizetett a Tigáznak. Ugyanakkor a felhasználási adatok alapján erre a többnyire fűtési szezonon kívül eső időszakra a teljes éves (összesen 180 ezer forint értékű) gázfogyasztásának mindössze nagyjából 20 százaléka jutott, azaz 36 ezer forint értékű. Ennek alapján mintegy 54 ezer forintot kapott vissza korábbi szolgáltatójától. A következő leolvasásig, azaz jövő márciusig tartó hat hónapra a teljes éves fogyasztás 80 százaléka esik, ami a korábbi számoknál maradva 144 ezer forint lenne. Ezért ebben a hat hónapban havi szinten 24 ezer forintot kell részszámlásként fizetni, tehát 9 ezerrel többet az eddig megszokott 15 ezernél, viszont erre a korábbi szolgáltatótól visszakapott összeg fedezetet biztosít.

Módosíthatom-e a FŐGÁZ által meghatározott részszámlaértékeket?

Igen, évente egy alkalommal, az első számla kézhezvétele után.

Előrefizetős mérősöknek

A FŐGÁZ az október 1-jei szolgáltatóváltás előtt már átvette a TIGÁZ előrefizetős mérővel rendelkező lakossági fogyasztóinak többségét. Az előrefizetős mérőknél kivételesen szükség van műszaki átalakításra, így az ügyfeleket felkérték, hogy legkésőbb augusztus 31-éig kezdeményezzék a kereskedőváltást.
Azon ügyfelek számára, akik sajnálatos módon nem kezdeményezték időben a kereskedőváltást, az október 1-jével automatikusan, a törvény erejénél fogva valósul meg. Ugyanakkor mivel a műszaki átállítás elmaradt, 2016. október 1-jétől a TIGÁZ-nál már nem tudják tölteni feltöltőkártyájukat.  A FŐGÁZ-tól is csak azután tudnak földgázt vásárolni, ha megtörténik a mérő helyszíni átállítása és a kártya cseréje.

Kérjük, ha Önnél előrefizetős mérő van, és eddig nem váltott, minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes földgázelosztó ügyfélszolgálatával, hogy a mérő átállítását minél előbb végre tudják hajtani.